Wat is Yin Yoga

Yin Yoga met Maneesha bij Saktiisha Yoga CentreIn Yin Yoga komen Yoga, Meditatie en de Leer van de meridianen bij elkaar. Bij Yin Yoga ligt de nadruk meer op zittende en liggende houdingen, die voor langere tijd worden aangehouden.

Veel van de Yin yoga houdingen werken met name op het gebied van bekken, heupen, heiligbeen en de onderrug. Doorstroming en flexibiliteit in deze gebieden versterkt de levenskracht in de basis van het lichaam.

Yin en Yang zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

In de Lessen & Workshops wordt dan ook altijd aandacht besteedt aan de balans tussen beiden.

Meer over mijn visie op yoga vindt je hier

De effecten van Yin yoga

Naast de algemene effecten die al op de pagina Yoga zijn aangegeven werkt Yin yoga nog meer specifiek op

  • Gezonde energiestroom in meridianen en organen
  • Zachtheid en flexibiliteit van bindweefsel
  • Vochtig en soepel houden van gewrichten
  • Meditatief gewaarzijn in het moment (mindfulness)
  • Vrij maken van vastgehouden blokkades

Yin en Yang in yoga

Yin en Yang zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vullen elkaar aan..

Yang: dynamisch, gericht op kracht en uithoudingsvermogen van spieren.Yin: statisch, gericht op zachtheid van dieper in het lichaam gelegen bindweefsel en soepelheid van gewrichten. Yoga is altijd een combinatie van beiden, alleen kan het accent verschillen.

Waarom Yin Yoga

Yin yoga herstelt de balans

Onze westerse maatschappij en stijl van leven heeft een hoog Yang gehalte (ratio, presteren, deadlines, multi-tasken, veel en snel).

En ook onze westerse yoga beoefening is over het algemeen meer Yang gericht (op fysieke prestaties en perfectie). Dit geeft een disbalans, die in het ergste geval kan leiden tot allerlei door chronische stress veroorzaakte klachten, zoals hoofdpijn, slecht slapen, nervositeit, overgewicht, burn-out en overgangs klachten.

  • Een onmisbare en waardevolle aanvulling op een meer Yang gerichte levensstijl en/of yoga beoefening.
  • Een goede training in mindfulness (aandachtig gewaarzijn)
  • Een stevige basis om beter met de stress van het dagelijkse leven om te gaan
  • Een natuurlijke gronding in de bekkenbodem (ook voor mannen!)
  • Voor vrouwen een “thuiskomen” in een vorm van yoga die past bij de vrouwelijk natuur en ook op een natuurlijke manier hormonen balanceert. Voor meer informatie hierover klik hier.

Wil je weten hoe je Yin Yoga nog meer specifiek in jouw unieke (gezondheid) situatie kan toepassen? Neem dan contact met me op om te kijken of een of meer yoga coaching privé lessen wat voor je zijn.

Yin Yoga Lessen & workshops

Wekelijkse Yin Yoga lessen

Maandag 19.15 – 20.15: Yin

Donderdag 18.00 – 19.15 : Yin

Vrijdag 10.00 – 11.15: Hatha Yin Restorative

Nieuw! Yin Restorative Yoga met de seizoenen workshops

In de workshops gaan we dieper in op de specifieke onderwerpen van het meridiaan/orgaan paar, het bijbehorende seizoen en element (vanuit de theorie van de 5 elementen in TCM). En hoe je dit zelf praktisch toe kan passen met specifieke Yin en Restorative yoga houdingen, adem, meditatie en zelf-onderzoek. Om gezond en in balans te blijven en jezelf te voeden en te ondersteunen. Op alle niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

Zaterdag 9 november:

Ademen & Loslaten

Longen/Dikke Darm – Metaal – Herfst.

Longen (yin) en Dikke Darm (yang) meridianen en organen gaan over communicatie tussen buiten en binnen, de balans opmaken, loslaten, oogsten, en gezonde grenzen, zowel fysiek als energetisch.

Ze zijn beiden, op hun eigen manier, bezig met innemen/ontvangen, filteren, gebruiken, assimileren en afscheiden. En spelen een belangrijke rol in onze vitaliteit, immuunsysteem en ons gevoel van welzijn en verbonden zijn. Wanneer ze in balans zijn hebben we gezonde grenzen en een natuurlijke stevige eigenwaarde en zelfvertrouwen. Wat ons in staat stelt om ons verdriet te uiten wanneer nodig, te contempleren over wat er is gebeurd/gaande is, los te laten wat ons niet meer dient, te herkennen en de vruchten te plukken van wat we hebben geleerd en wat we wel hebben. En de moed om verder te gaan en plezier in het leven te hebben.

Ze zijn verbonden met het seizoen Herfst en het element Metaal, wanneer de energie zich langzaam weer terug en naar binnen en naar beneden trekt.

18 januari: Nieren/Blaas – Vertrouwen – Element Water – Seizoen Winter

21 maart: Lever/Galblaas – Energiestroom – Element Hout – Seizoen Voorjaar

?  Mei: Hart/Dunne Darm – Passie – Element Vuur – Seizoen Zomer

Overige lessen & workshops

Kijk bij Lessen & Workshops en Agenda.

Kijk voor meer informatie en aanmelding bij Agenda

xx