Wat is Yin Yoga

Yin Yoga met Maneesha bij Saktiisha Yoga CentreIn Yin Yoga komen Yoga, Meditatie en de Leer van de meridianen bij elkaar. Bij Yin Yoga ligt de nadruk meer op zittende en liggende houdingen, die voor langere tijd worden aangehouden.

Veel van de Yin yoga houdingen werken met name op het gebied van bekken, heupen, heiligbeen en de onderrug. Doorstroming en flexibiliteit in deze gebieden versterkt de levenskracht in de basis van het lichaam.

Yin en Yang zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

In de Lessen & Workshops wordt dan ook altijd aandacht besteedt aan de balans tussen beiden.

Meer over mijn visie op yoga vindt je hier

De effecten van Yin yoga

Naast de algemene effecten die al op de pagina Yoga zijn aangegeven werkt Yin yoga nog meer specifiek op

  • Gezonde energiestroom in meridianen en organen
  • Zachtheid en flexibiliteit van bindweefsel
  • Vochtig en soepel houden van gewrichten
  • Meditatief gewaarzijn in het moment (mindfulness)
  • Vrij maken van vastgehouden blokkades

Yin en Yang in yoga

Yin en Yang zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vullen elkaar aan..

Yang: dynamisch, gericht op kracht en uithoudingsvermogen van spieren.Yin: statisch, gericht op zachtheid van dieper in het lichaam gelegen bindweefsel en soepelheid van gewrichten. Yoga is altijd een combinatie van beiden, alleen kan het accent verschillen.

Waarom Yin Yoga

Yin yoga herstelt de balans

Onze westerse maatschappij en stijl van leven heeft een hoog Yang gehalte (ratio, presteren, deadlines, multi-tasken, veel en snel).

En ook onze westerse yoga beoefening is over het algemeen meer Yang gericht (op fysieke prestaties en perfectie). Dit geeft een disbalans, die in het ergste geval kan leiden tot allerlei door chronische stress veroorzaakte klachten, zoals hoofdpijn, slecht slapen, nervositeit, overgewicht, burn-out en overgangs klachten.

  • Een onmisbare en waardevolle aanvulling op een meer Yang gerichte levensstijl en/of yoga beoefening.
  • Een goede training in mindfulness (aandachtig gewaarzijn)
  • Een stevige basis om beter met de stress van het dagelijkse leven om te gaan
  • Een natuurlijke gronding in de bekkenbodem (ook voor mannen!)
  • Voor vrouwen een “thuiskomen” in een vorm van yoga die past bij de vrouwelijk natuur en ook op een natuurlijke manier hormonen balanceert. Voor meer informatie hierover klik hier.

Wil je weten hoe je Yin Yoga nog meer specifiek in jouw unieke (gezondheid) situatie kan toepassen? Neem dan contact met me op om te kijken of een of meer yoga coaching privé lessen wat voor je zijn.

Yin Yoga Lessen & workshops

Wekelijkse Yin Yoga lessen

Maandag 19.15 – 20.15: Yin

Donderdag 18.00 – 19.15 : Yin

Vrijdag 10.00 – 11.15: Hatha Yin Restorative

Nieuw! Yin Restorative Yoga met de seizoenen workshops

In de workshops gaan we dieper in op de specifieke onderwerpen van het meridiaan/orgaan paar, het bijbehorende seizoen en element (vanuit de theorie van de 5 elementen in TCM). En hoe je dit zelf praktisch toe kan passen met specifieke Yin en Restorative yoga houdingen, adem, meditatie en zelf-onderzoek. Om gezond en in balans te blijven en jezelf te voeden en te ondersteunen. Op alle niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.

Zaterdag 18 januari

Rust & Bezinning 

Winter – Nieren/Blaas – Water

Nieren (Yin) en Blaas (Yang) meridianen en organen zijn verbonden met het seizoen Winter en het element Water, wanneer de energie zich diep naar binnen terug in de kern trekt.

Deze periode staat voor het einde van een cyclys en tegelijkertijd ook voor een nieuw begin. En vraagt om rust, vertraging, verdieping, bezinning en transformatie.

De kracht van nieren-blaas-water is de kracht van Go with the flow. Zacht maar standvastig, met een sterk doorzettingsvermogen en toch flexibel.

De nieren zijn de bron en de basis van al je energie en van de balans tussen Yin en Yang. Hier huist je voorgeboortelijke energie. Deze oer-energie bevat de blauwdruk van wie je wezenlijk bent en wie je kunt worden (net als in zaden van bomen en planten) en je kracht tot (over) leven. In de nieren huist ook de sexuele oer-kracht. En behalve de vruchtbaarheid controleren ze ook de botten, het merg en het gebit, de hersenen, de haren en de oren en de soepelheid van de rugAls de nieren/blaas – water – energie sterk genoeg en in balans is ben je goed in kontakt met je kern. Is het voor jou duidelijk wie je bent en wat de essentie van jouw leven is (of zou moeten zijn). Dan kan je innerlijk diep voelen (niet denken!) en luisteren naar wie je bent, wat je wil en wat goed voor je is. En heb je vertrouwen in jezelf en het leven.

Aanmelden via de link op de pagina Agenda

21 maart: Lever/Galblaas – Energiestroom – Element Hout – Seizoen Voorjaar

?  Mei: Hart/Dunne Darm – Passie – Element Vuur – Seizoen Zomer

Overige lessen & workshops

Kijk bij Lessen & Workshops en Agenda.

Kijk voor meer informatie en aanmelding bij Agenda

xx