Yin Yoga

Werkt op soepelheid van bindweefsel en gewrichten

Yin Yoga werkt op soepelheid van bindweefsel en gewrichten. De veelal zittende en liggende houdingen worden voor langere tijd (3-5 min) aangehouden. Waardoor je (steeds) dieper in het lichaam zinkt. En dieper vastgehouden spanningen kunnen oplossen.

Versterkt de levenskracht in de basis

Doordat veel van de houdingen werken op het gebied van bekken, heupen, heiligbeen en de onderrug. Bevordert dat de doorstroming en flexibiliteit in deze gebieden. Wat daardoor ook weer de levenskracht versterkt in de basis van het lichaam.

Vitaliseert Meridianen & Organen

De houdingen werken op specifieke meridianen (energie banen) en de daarbij behorende organen. Waardoor je hele lichaam en energie systeem zich balanceert en vitaliseert.

Meditatie en mindfulness

Vanuit ontspanning voel je, observeer je, ben je gewaar van wat er in je gebeurt, zowel fysiek als emotioneel, als mentaal. Het is dus eigenlijk een mini meditatie of anders gezegd mindfulness, terwijl je in de houding bent.

De specifieke effecten

Naast de algemene effecten die al op de pagina Yoga zijn aangegeven werkt Yin yoga nog meer specifiek op

  • Gezonde energiestroom in meridianen en organen
  • Zachtheid en flexibiliteit van bindweefsel
  • Vochtig en soepel houden van gewrichten
  • Meditatief gewaarzijn in het moment (mindfulness)
  • Vrij maken van vastgehouden blokkades

Yin en Yang

Yin en Yang zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vullen elkaar aan. En zijn ook altijd relatief ten opzichte van elkaar.

Yang: dynamisch, gericht op kracht en uithoudingsvermogen van spieren. Yin: statisch, gericht op zachtheid van dieper in het lichaam gelegen bindweefsel en soepelheid van gewrichten.

Zo is bijvoorbeeld de subtiele energiestroom die in de houdingen wordt opgewekt je innerlijke Yang (actief) binnen je Yin (passieve) vorm van yoga.

Waarom Yin Yoga

Herstel van balans

Onze westerse maatschappij en stijl van leven heeft een hoog Yang gehalte (ratio, presteren, deadlines, multi-tasken, veel en snel).

En ook onze westerse yoga beoefening is over het algemeen meer Yang gericht (op fysieke prestaties en perfectie). Waardoor een disbalans ontstaan. Wat in het ergste geval kan leiden tot allerlei chronische stress klachten, zoals hoofdpijn, slecht slapen, nervositeit, overgewicht, burn-out en overgangs klachten.

  • Een onmisbare en waardevolle aanvulling op een meer Yang gerichte levensstijl en/of yoga beoefening.
  • Een samengaan van yoga en mindfulness (aandachtig gewaarzijn in wat is)
  • Een stevige basis om beter met de stress van het dagelijkse leven om te gaan
  • Een natuurlijke gronding diep in het lichaam.
  • Een mogelijkheid om zelf je gezondheid en welzijn te ondersteunen.

Wil je weten hoe je Yin Yoga nog meer specifiek in jouw unieke (gezondheid) situatie kan toepassen? Neem dan contact met me op om te kijken of een of meer yoga coaching privé lessen wat voor je zijn.

Lessen & workshops

Mijn manier van lesgeven in Yin is in de basis gevormd door de teacher trainingen die ik heb gevolgd bij Sarah Powers. In de loop der jaren is daar ook meer studie van TCM en de vijf elementen bij gekomen.

Mijn lessen zijn dan ook altijd een combinatie van houdingen, adem, meditatie/mindfulness en zelf onderzoek. Met verschillende accenten per keer. Dat kan een specifiek meridianen paar zijn, of hoe we door de seizoenen bewegen of een specifiek thema.

Wekelijkse lessen

Ik geef al mijn lessen bij Karuna Yoga Center in Leidschendam

Kijk voor het actuele rooster bij Agenda.

Workshops met de seizoenen

Voor actuele informatie kijk op de pagina Agenda

Overige lessen & workshops

Kijk bij Lessen & Workshops en Agenda.

Kijk voor meer informatie en aanmelding bij Agenda

xx